ΕΝΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΟΥ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το τριήμερο Φεστιβάλ Ψυχικής Υγείας ( 6, 7 &
8 /9/2024) από τον Ψυχιατρικό Τομέα του Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης «ΒΟΣΤΑΝΕΙΟ».
Αφετηρία η καλλιτεχνική παρέμβαση στον χώρο των εξωτερικών ψυχιατρικών ιατρείων με το ταλέντο της Φερενίκης Τσαμπαρλή και των συνεργάτιδών της και με την πινελιά όλων των συμμετεχόντων, ομόρφυνε ο χώρος με τις πολύχρωμες ζωγραφιές και τα ωραία μηνύματα.
Η συνύπαρξη γεννά σεβασμό και κατανόηση μεταξύ μας και οδηγεί στην ενσυναίσθηση.
Κι αυτό ήταν εμφανές σε όλες τις δράσεις και τα δρώμενα , όπου συμμετείχαν και οι νοσηλευόμενοι από την Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Μυτιλήνης. Άξιοι θαυμασμού για τις τοποθετήσεις τους, τα σχόλιά τους και το χαμόγελό τους.
Αυτή η εξωστρέφεια του τόσο ευαίσθητου χώρου εύχομαι να δράσει πολλαπλασιαστικά και σε άλλες ανάλογες δομές της χώρας μας. Σ αυτή την εποχή , όπου δοκιμάζεται η Ψυχική Υγεία, ας οργανωθούμε συλλογικά ,έχοντας ως οδηγό το ΟΡΑΜΑ για μια ανθρώπινη και δίκαιη κοινωνία.
Αξίζουν ΠΟΛΛΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ στην ψυχή του Φεστιβάλ την Διευθύντρια Ψυχιατρικού τμήματος στο Βοστάνειο την ψυχίατρο κ .Νίκη Κούρτη, αλλά και σε όλους τους συνεργάτες της για τις καινοτόμες δράσεις.
Η ίδια τόνιζε πολύ συχνά την ανεκτίμητη προσφορά της συλλογικότητας.
Μέσα από την καθοδήγησή της με βιωματικό τρόπο ακουμπήσαμε τις αρετές της Γενναιότητας, της Εγκράτειας, της Σοφίας και της Δικαιοσύνης.
Αξίες πανανθρώπινες που φέρνουν Φως και καθαρότητα στον εαυτό μας και στην σχέση με τον Άλλον.
ΠΟΛΛΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ και στην κ. Στέλλα Σπύρου για την συμβολή της στην διοργάνωση του Φεστιβάλ , καθώς και για την δράση στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου μαζί με την κ . Ευαγγελία Κυριαζή ανέδειξαν την συμβολή της Τέχνης στην Ψυχική Υγεία. Ένα μουσείο γίνεται πολύ φιλικό αισθητηριακά σε ανθρώπους με αυτισμό με την ησυχία που το διακρίνει και την σταθερότητα των εκθεμάτων.
Η σύνδεση με το Χτές, ίσως μας βοηθάει στην επανασύνδεση με ξεχασμένα κομμάτια του εαυτού μας. Γίνεται ένα αβίαστο καθρέφτισμα του εαυτού μας στο μυστηριώδες πνεύμα των εκθεμάτων και της ιστορίας τους .
ΠΟΛΛΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ σε όλους τους ομιλητές για τις εξαιρετικές εισηγήσεις τους και σε όλους , όσοι συμμετείχαν βάζοντας το δικό τους λιθαράκι, όπως η κ. Μαρία Καρακωνστάντογλου μέσα από την κινησιολογία θίγοντας και την συνύπαρξη των αντιθετικών συναισθημάτων
Τελικά είναι μεγάλη η ομορφιά της ΣΥΝ-ΥΠΑΡΞΗΣ, συν-δημιουργώντας ,συ-ζητώντας, συν- τρώγοντας και συν-διασκεδάζοντας κάτω από τον ίδιο ουρανό και δίπλα στην ίδια θάλασσα.
Ας επαναπροσδιοριστούμε εστιαζόμενοι σε όσα μας ενώνουν , αφήνοντας στην άκρη όσα μας χωρίζουν και μας διαφοροποιούν. Κι η Πολιτεία οφείλει να δρα υποστηρικτικά προς αυτήν την κατεύθυνση μέσα από την ικανοποίηση των αναγκών – αιτημάτων των πολιτών της.
Η ΣΥΝ-εξέλιξη έδωσε το δικό της στίγμα σ αυτό το Φεστιβάλ αναγνωρίζοντας μια κοινή βάση σε όλη την προσέγγιση: ΣΥΝ-υπάρχουμε με αλληλοσεβασμό και αλληλοκατανόηση κι έτσι πορευόμαστε σε μια ΣΥΝ-εξέλιξη, όπου ο καθένας χωριστά κι όλοι μαζί βελτιωνόμαστε ως άνθρωποι, ως συνάνθρωποι, ως κοινωνία!!!
Σας ευχαριστώ από καρδιάς για την καταπληκτική εμπειρία.
Και εις άλλα με υγεία…..
Αναστασία Σκούρτσου
Πρόεδρος ΣΥΝ-εξέλιξης